Миналата седмица спря дейността си  принудително един от най-големите туроператори и организатори на пакетни пътувания в света – „Томас Кук“. На 23 септември 2019 г. Върховният съд на Великобритания назначи официален ликвидатор („Official Receiver“) – фигура, аналогична на синдика в производството по несъстоятелност в България, който поема „управлението „на десетки компании от Групата на Томас Кук и назначи консултантските компании AlixPartners и KPMG да подпомагат процеса.

Като една от предпочитаните за пакетни почивки дестинации сред английския и немския ценови сегмент България е значително засегната от новината. Компанията имаше договори с голяма част от Черноморските хотелиери, които предвиждат отложено плащане в рамките на няколко месеца след изпълнение на услугата.

Местните дружества биха се ползвали с правата, предвидени в европейския регламент за несъстоятелността, ако той остане в сила, предвид решимостта на премиера на Великобритания Борис Джонсън да осъществи Брексит без сделка; що се отнася до Германия, Полша и другите държави членки, обаче, регламентът следва да се приложи. Кредиторите могат да предявят вземанията си срещу съответното дружество от групата на Томас Кук, обявило фалит в определен срок, предвиден в съответното национално законодателство. Според европейския регламент за несъстоятелността този срок не може да е по-кратък от 30 дни след публикуването на решението за образуване на производството по несъстоятелност в съответния регистър по несъстоятелност. От съществено значение е исковете да бъдат придружени от точно описание на вземанията и съответните доказателства (фактури и договори).

Адвокатско дружество Точева и Мандажиева със съдействието на водеща английска кантора в областта на туризма и хотелиерството, може да ви помогне в подготовката и подаването на необходимите документи. Обърнете се за съвет към адв. Станимира Христовa (hristova@tmlawoffice.bg) и адв. Ивана Близнакова (bliznakova@tmlawoffice.bg).